De evolutie van mijn ontwikkeling
Enkele jaren geleden publiceerde ik het artikel “Vijf inzichten over mijn burn-out”, een persoonlijk verhaal over de invloed van het Lumina Spark persoonlijkheidsprofiel op mijn ontwikkeling tot dusver. Inmiddels ben ik geïnspireerd geraakt om hierop een aanvulling en vervolg te schrijven. Het is immers niet bij die vijf inzichten gebleven. Gelukkig maar… In wat volgt, deel ik graag een overzicht van de evolutie van mijn ont-wikkeling aan de hand van de verschillende Lumina Spark en Lumina Emotion profielen, die ik tijdens mijn transformatieproces heb opgemaakt.
Mijn eerlijkheid gebiedt mij echter eerst nog iets recht te zetten. In tegenstelling tot wat ik schreef in mijn artikel van 12 juli 2016, heb ik toentertijd niet enkel de diagnose burn-out gekregen, maar moest ik ook de diagnose depressie achter mijn kiezen zien te krijgen. Een burn-out 6.0 zeg maar. Ik was het type dat eigenlijk al heel lang geleden niet meer kon en de zin van het bestaan niet meer zag, maar om de één of andere reden toch koppig en puur op wilskracht bleef doorploeteren. Mijn lichaam deed overal pijn van de overbelasting, maar weigerde pertinent om het op te geven. In ieder geval, omdat ik op het moment dat ik dat artikel schreef nog niet helemaal klaar was om dat openlijk kenbaar te maken, hield ik het bij de, in mijn ogen maatschappelijk meer aanvaardde, diagnose van burn-out. Maar in wezen was ik, als gevolg van het niet verteerd krijgen van een reeks ingrijpende gebeurtenissen tussen mijn elfde en dertiende levensjaar, stillaan dieper en dieper in een depressie gezakt, tot ik op mijn eenendertigste in tranen uitbarstte bij de huisarts en besloot dat het genoeg was.
2014 – eerste Lumina Spark profiel
Twee jaar na die beslissing en – ondanks de overvloedige psychiatrische en therapeutische begeleiding, amper een stap verder – kreeg ik mijn eerste Lumina Spark profiel kado van mijn vader. Lumina Spark is een persoonlijkheidsprofiel, dat voorkeursgedrag weergeeft op 3 niveaus (vier kleuren, acht aspecten en vierentwintig eigenschappen), telkens gemeten op drie momenten (Instinctief, Dagelijks en Overbelast) en dat gebaseerd is op de theorie van C.G. Jung, gecombineerd met vier van de vijf assen van het Big Five model (Openness, Conscientiousness, Agreeableness en Extraversion). Uit dit profiel bleek dat ik uitsluitend overbelast gedrag (= stressgedrag) vertoonde (Figuur 1). Mijn vijf hoogst scorende overbelaste eigenschappen waren: rigide planning, aarzelend, weerstand tegen verandering, niet alleen kunnen zijn en uitgeblust (Figuur 2). Met andere woorden: ik zat muurvast, ik liep weg van mezelf en ik kon niet meer.
Nadat ik het profiel had gelezen, was ik in alle eerlijkheid enigszins teleurgesteld. Het profiel was weliswaar een treffende momentopname van hoe ik mij op dat moment gedroeg en liet zien, maar ik herkende mij er niet als “mezelf” in. Het kwam niet binnen. Het belangrijkste wat was blijven hangen van dat profiel, was het concept “introvertie” en dat ik daar in mijn persoonlijkheid ook “last” van bleek te hebben, waardoor ik dat ruimschoots overcompenseerde met overheersende extravertie. Een destructieve gedragsparadox, die al mijn zorgvuldig gespaarde energie er telkens weer in een mum van tijd doorjoeg (Figuur 3).
2015 – tweede Lumina Spark profiel
Ik had inmiddels sinds het vorige profiel enorme hoeveelheden lectuur verslonden over de concepten introvertie en empathie. Hierdoor begon ik deze concepten hoe langer hoe meer te omarmen en de waarde ervan te zien. Stillaan ontdekte ik zo ook de effectieve eigenschappen van deze concepten in mezelf. De overbelaste extravertie had ik inmiddels weten terug te schroeven (Figuur 4), waardoor ik in mijn bewuste dagelijkse persona al hier en daar effectief introvert gedrag begon te vertonen (Figuur 5).
Ondanks dat het profiel weer een uitstekende momentopname was en er al vooruitgang te zien was, kon ik nog niet met volle overtuiging zeggen: “Ja, dit ben ik!”.
2016 – eerste Lumina Emotion profiel
Ergens in die periode werd het Lumina Emotion profiel gelanceerd door Lumina Learning. Dit profiel bekijkt vier van de vijf assen van het Big Five model door de lens van emotie en bekijkt bovendien de vijfde as van dit model, namelijk Neuroticism (N+, in dit model “Risico Reactoren” genoemd) versus Emotionele Stabiliteit (N-, “Beloningsreactoren” genoemd).
Mijn eerste Lumina Emotion profiel gaf voor de eerste maal beeld en woorden aan hoe ik me vanbinnen voelde. Eindelijk een profiel waarin ik mezelf herkende… Vier jaar introspectie en psychologische lectuur verslinden, hadden mij inmiddels doen inzien (en aanvaarden) dat ik weldegelijk depressief en neurotisch was, dat ik behoorlijk hard en veeleisend was voor mezelf (Figuur 6), dat ik over een ongezonde portie onzekerheid beschikte en dat ik geblokkeerd werd door een hoge mate van faalangst en sociale angst. Allemaal dingen, die ik bevestigd zag in mijn Emotion profiel. Ik scoorde vooral hoog op de Risico-Reactoren (Figuur 7), wat zoveel betekende als dat ik de wereld uitsluitend door een bril van risico’s en gevaar zag. Ik was een trillend rietje, te angstig om het verleden los te laten, met de stroom mee te gaan en te kunnen genieten van al wat het leven te bieden heeft. Ik staarde mij letterlijk blind op de 1% die mogelijks mis was of kon gaan en ik zag de andere 99% gewoonweg niet (meer).
2017 – derde Lumina Spark profiel
Twee jaar na het vorige profiel, vulde ik opnieuw de Lumina Spark vragenlijst in. Van mijn effectief dagelijks gedrag was er weer een stukje meer aan het licht gekomen, maar ik vertoonde ook nog hoge scores op overbelast gedrag (Figuur 8). Verrassend in dit profiel was de aanwezigheid van hoge scores overbelaste rode energie. Dit profiel toonde hoe ik soms over de rooie kon gaan. Ik had inmiddels gewerkt aan mijn assertiviteit en ik begon mij bewuster te worden van hoe ik onder druk soms kon reageren als mijn emmertje helemaal vol was. Dat resulteerde in hoge scores op overbelast gedrag aan de rood-blauwe kant (Figuur 9).
2018 – tweede Lumina Emotion profiel
Gedurende zes jaar had ik inmiddels met dezelfde discipline en wilskracht, die mij in eerste instantie ten gronde had gericht, mindfulness, introspectie, zelfpraat en andere ontspannings- en zelfmanagementtechnieken beoefend. En eindelijk begon mijn harde werk vruchten af te werpen, begon ik te kunnen praten over mijn emoties, begon de verdoofdheid stillaan op te lossen en was ik na lange tijd terug in contact met mijn eigen gevoelswereld (Figuur 10). Ik begon vanbinnen terug meer in balans te geraken (Figuur 11) en dat was ook mijn directe omgeving niet ontgaan. Het begon zelfs zichtbaar te worden voor hen.
2019 – vierde Lumina Spark profiel
Twee weken geleden heb ik nogmaals de Lumina Spark vragenlijst ingevuld en voor de eerste keer klopte het volledig wat ik in het profiel las. Hierin herkende ik mezelf helemaal, dit was ik en dat voelde ik in elke vezel (Figuur 12). En toen ik vandaag mijn nieuwe profiel bekeek in de Lumina Splash App, werd ik zowaar emotioneel van wat ik daarin las (Figuur 13). Na zeven magere jaren, waarin ik het grootste deel van mijn vrije tijd besteed heb aan intensieve persoonlijke ontwikkeling, heb ik mezelf eindelijk teruggevonden en ik ben er verdorie trots op!
De toekomst – een zichtbaar nieuw begin
Als kers op de taart van deze transformatieve reis heb ik enkele maanden geleden mijn vennootschap Intrinsic Counseling opgericht. Dit is het startpunt van de realisatie van een project dat reeds enkele jaren onder de oppervlakte aan het kiemen is en in de loop van dit jaar eindelijk zichtbaar gaat worden.
“Intrinsic”, het Engels voor “intrinsiek”, betekent “wezenlijk, innerlijk” en “Counseling” kan worden vertaald als “begeleiding”. Innerlijke begeleiding dus, omdat vanuit mijn ervaring bij sommige mensen wezenlijke verandering enkel van binnenuit gerealiseerd kan worden. Het is dan ook mijn missie om de inzichten, die ik heb opgedaan tijdens mijn weg van buiten naar binnen en weer terug naar buiten te delen en zo andere perfectionistische vrouwelijke managers en ondernemers te leren loslaten, hen terug in contact te brengen met hun intuïtie en authentieke kracht en hen zo te begeleiden naar meer zelfvertrouwen, optimisme, veerkracht en balans om uiteindelijk te komen tot een bezield leven, dat hen terug voldoening en plezier brengt. Hiervoor maak ik uiteraard gebruik van de tools van Lumina Learning, maar ook van de spiegelende en therapeutische eigenschappen van paarden.