Vijf inzichten over mijn burn-out

Enkele jaren geleden werd ik geveld door een zware burn-out. Mijn hoofd was op, mijn lijf was op en het leven leek op. Ik heb lange tijd thuis gezeten om weer op krachten te komen. Toen ik eindelijk terug aan het werk ging, leek ik hersteld, maar niets was minder waar. Ik verviel al snel in mijn oude patroon en een volgende burn-out kwam akelig dichtbij. Alle voorgaande inspanningen ten spijt, het was tijd voor een grondige analyse van mijn gedrag. Met behulp van een Lumina Spark persoonlijkheidsprofiel startte ik een leerrijke ontdekking, die mijn gedrag (en eigenlijk mijn hele leven) ten goede veranderde. Vijf belangrijke inzichten zorgden voor de ommekeer.

1. Ik vertoonde bijna uitsluitend overbelast gedrag

Het eerste profiel dat ik ooit kreeg, toonde zeer lage scores dagelijks gedrag en zeer hoge scores overbelast gedrag. Ik cijferde mezelf volledig weg… Alle gedrag dat ik liet zien, kwam er overbelast, en dus té sterk, uit. Dit leverde niet het gewenste resultaat en creëerde bovendien een enorme energielek. Ik deed immers niet anders dan over mijn grenzen gaan.

2. Ik bleek een perfectionist te zijn

De aspecten waar ik het hoogst op scoorde, waren ‘nuchtere focus’ en ‘discipline-gedreven’. Hier zit doorgaans perfectionisme. Ik streefde inderdaad naar perfectie in alles wat ik deed. Ik wilde de perfecte werknemer, collega, partner, dochter, vriendin, … kortom de perfecte alles zijn. Als iets niet perfect was, was het in mijn ogen mislukt. Dit had een enorm minderwaardigheidsgevoel tot gevolg. Ik voelde mij een dikke nul en dwong mezelf om nog harder en beter te presteren om maar niemand teleur te stellen.

3. Anderen waren belangrijker dan ikzelf

Mijn derde hoogste aspect was ‘mensgerichtheid’, wat letterlijk betekent: je energie richten op anderen. Ik was zo hard bezig met er te zijn voor anderen en te zorgen dat zij blij waren, dat ik mijzelf en mijn eigen behoeften compleet uit het oog was verloren. Uit mijn overbelaste eigenschappen bleek onder andere dat ik mij te goed inleefde in de gevoelens van anderen (‘empathie’), waardoor ik ‘uitgeblust’ geraakte en dat ik te ‘bemiddelend’ was, waardoor ik geen nee kon zeggen (‘berustend’). Dus ik liet iedereen zonder schroom over mijn grenzen gaan.

4. Ik bleek zowel extravert als introvert te zijn

Ik scoorde hoog op de eigenschappen ‘expressief’ (extravert) en ‘ingetogen’ (introvert). Dat was een ontdekking! Ik wist niet eens dat ik introvert was. Aangezien extravertie jammer genoeg wenselijker is in onze maatschappij, had ik waarschijnlijk mijn introverte kant jarenlang onderdrukt. Mijn laag zelfbeeld zorgde er immers voor dat ik mij steeds aanpaste aan de verwachtingen van mijn omgeving en mijn eigen behoefte aan rust en stilte compleet negeerde. De onderdrukking was zo erg dat de introvertie er overbelast uitkwam: als ik zwaar over mijn grens was geweest door té extravert te zijn, werd ik als tegenreactie ijskoud, afstandelijk en sloot ik mij volledig af voor anderen. Door mijn introvertie te omarmen, ging er een hele nieuwe wereld open!

5. Ik had al veel kwaliteiten

Het vijfde en misschien wel belangrijkste inzicht was dat ik al perfect was zoals ik was. Iemand anders zit volledig anders in elkaar, maar dat maakt die persoon niet beter of slechter dan ik. Ik werd mij bewust van alle kwaliteiten die ik al had. Er was geen reden om te twijfelen aan mezelf of mezelf minderwaardiger dan anderen te voelen. We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten en valkuilen, maar dat maakt ons net uniek! Je kan trouwens maar iets veranderen, als je het eerst accepteert zoals het is.

En wat doe je dan met die inzichten?

Knap zo’n inzichten, zul je misschien denken, maar daarmee ben je toch nog niet door je burn-out? Ja en nee… Enerzijds, als je je nooit bewust wordt van je gedrag en je mogelijke valkuilen, kan je er al helemaal niet mee aan de slag. Daarbij, vanaf het moment dat je je ergens bewust van wordt, verandert er op zich al wat in je gedrag. Anderzijds krijg je pas echt een positief resultaat als je actief met je inzichten aan de slag gaat, alleen of met de hulp van een coach. Zo kan je in je dagelijkse leven bestuderen wanneer je in de valkuil of een patroon van overbelast gedrag loopt, kan je belemmerende overtuigingen rond bepaalde eigenschappen leren loslaten, kan je leren je eigenwaarde terug op te krikken, … 

One Reply to “Vijf inzichten over mijn burn-out”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait